Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez l-a desemnat pe cel care va fi numărul unu al regimului, Xi Jinping, dar şi pe cei şapte membri ai comitetului permanent al Biroului Politic, nucleul puterii chineze. Aşadar, primul act al tranziţiei politice s-a jucat. Cine sunt aceştia şi ce urmează?
Noua generaţie de lideri ai Chinei a fost prezentată în Palatul Poporului din piaţa simbol Tienanmen, în faţa a 200 de jurnalişti chinezi şi străini, aleşi pe sprânceană. Toţi sobri, îmbrăcaţi în negru. Fără prea mari surprize, viitorul secretar general al partidului şi preşedinte al ţării este Xi Jinping, prinţişorul roşu cum este numit–tatăl său a fost coleg de arme cu Mao. Mai cunoscută este soţia lui, deci viitoarea primă doamnă, Peng Liyuan, o artistă a poporului şi un star pop, care cântă de la 18 ani.
Noul lider a ţinut un discurs scurt, în care a explicat că partidul se află în faţa unor provocări grave, în special legate de corupţie, birocraţie şi de pierderea legăturii cu poporul. Acelaşi Jinping a fost instaurat şi în fruntea Comitetului Militar Central, adică a devenit lider suprem al armatei. Apoi, i-a prezentat pe ceilalţi tovarăşi.
Acest Comitet Central, nucleul puterii, a fost redus. Până acum avea nouă membri, acum sunt doar şapte. Care sunt ceilalţi? În acest prim cerc al puterii, imediat după Jinping ca autoritate va fi Li Keqiang care va fi premier din martie anul viitor, în locul lui Wen Jiabao.
Analiştii consideră că Li Keqiang ar putea fi liderul reformist de care are nevoie China. Rămâne însă de văzut în ce măsură ideile lui liberale vor prevala asupra doctrinei comuniste. Li Keqiang e şi un susţinător al alegerilor libere şi corecte, vorbeşte fluent limba engleză şi este profesor de Drept constituţional şi democraţie.
Dintre cei şapte membri ai nucleului de putere mai trebuie menţionat Yu Zhengsheng, până acum p