Medicii pneumologi avertizează că bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală neglijată de pacienţi şi, de aceea, în următorii zece ani aceasta va deveni a treia cauză de deces în lume.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau BPOC este o boală pulmonară care face din ce în ce mai multe victime din cauza creşterii numărului de fumători activi şi pasivi. Fumul de ţigară este toxic pentru organism şi afectează capacitatea de funcţionare a plămânilor. Fu-matul este cea mai importantă cauză a bolii, dar nu singura. Poluarea casnică sau la locul de muncă este, de asemenea, un factor de risc pentru apariţia BPOC.
Boala se instalează progresiv şi se manifestă prin respiraţie dificilă, tuse cronică şi rezistenţă scăzută la efort, simptome pe care pacienţii, de obicei, le ignoră şi de aceea ajung prea târziu la medicul pneumolog. În plus, primele analize pot avea valori normale şi pot induce în eroare medicul de familie, care îi prescrie pacientului diverse medicamente şi nu îl trimite la specialist.
Jumătate din bolnavi nu sunt diagnosticaţi
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, susţine că peste jumătate din cazurile de BPOC nu sunt diagnosticate, iar bolnavii se tratează pentru diverse alte afecţiuni respiratorii, precum răceală sau tuse.
Această boală pulmonară afectează cu precădere persoanele cu vârste între 40 şi 65 de ani, prin reducerea capacităţii de muncă şi de participare la activităţile sociale. De altfel, studiile arată că impactul bolilor cronice respiratorii şi în mod special cel al BPOC, tradus prin pierderea productivităţii muncii, generează costuri totale mai mari decât orice altă afecţiunie cronică majoră.
„Pacienţii cu BPOC nu ajung decât foarte rar la spital din cauza crizelor de sufocare, de aceea mulţi dintre ei subestimează gravitatea bolii. Cu toate acestea, pe măsu