România înregistrează în mod evident o cădere a economiei şi această tendinţă va continua în perioada următoare, a declarat analistul economic, Ilie Şerbănescu.
'Nu este vorba de efect de bază, de secetă, de performanţa mai slabă a agriculturii. Este vorba de căderea economiei, este evident, se întâmplă mai de demult, este observabil şi tendinţa va continua', a spus Ilie Şerbănescu.
El a afirmat că nu are din ce să provină o creştere a economiei româneşti, nici măcar o stagnare, şi s-ar putea ca economia românească să închidă anul 2012 în teritoriu negativ, deşi prognozele oficiale prevăd o creştere foarte uşoară.
În opinia analistului economic, situaţia actuală a economiei româneşti este determinată de aplicarea programului cu FMI, un program de 'tăieri' care nu poate duce decât la scădere economică, cât şi de faptul că economia autohtonă este controlată într-o proporţie foarte mare de capitalul străin, a cărui treabă nu este creşterea economică, ci obţinerea de profit.
'Acesta este sensul programului României cu FMI, pe care îl derulează cu brio şi cu laude şi noul Guvern (...) Economia românească nu mai există decât într-o mică măsură, există doar economia din România, care nu depinde de economia românească ci de factorul de decizie extern, de capitalul străin. Dacă acesta ar vrea, economia României ar putea creşte, dar nu este treaba lui, nu are niciun interes ca economia României să crească, nu pentru că ar fi rău intenţionat, dar el urmăreşte doar obţinerea de profit în diverse părţi, într-o anumită conjunctură şi acum are alte priorităţi. Nu mai există în România un nucleu puternic de economie românească la care să se apeleze să ducă înainte întreaga economie într-o perioadă nefavorabilă', a arătat Ilie Şerbănescu.
Analistul economic a menţionat că în prezent capitalul străin urmăreşte să se restrâ