Cu cât se apropie sfârşitul anului, apar tot mai multe informaţii legate de iminenţa producerii unui cutremur devastator în România. Reprezentanţii Observatorului Seismologic Timişoara susţin însă că teoriile legate de periodicitatea şi iminenţa producerii unui cutremur puternic, care pot fi considerate credibile până la un punct în zone precum Vrancea, nu stau în picioare în cazul zonei de vest, care are un caractar total imprevizibil.
Predicţii legate de “marele cutremur” din 2012
Încă de la sfârşitul anului trecut au apărut informaţii legate de probabilitatea mare de producere a unui cutremur spre sfârşitul acestui an. Aceste teorii se bazează în mare parte pe predicţiile profesorului seismolog George Purcaru, deţinătorul recordului pentru cea mai exactă predicţie din lume.
În 2010, la Congresul european de seismologie de la Montpellier, George Purcaru, profesor de la Universitatea “J.W. Goethe”, din Frankfurt, şi preşedinte al Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie, a prezentat o predicţie pentru Vrancea, raportată la 2012. Lucrarea este o completare a unui studiu mai vechi, care anunţa drept probabil un seism mediu în perioada 2000 - 2012. Cercetătorul spune că, deşi anul 2012 nu poate fi considerat absolut fix, o eroare de un an este acceptabilă ştiinţific. George Purcaru mai susţine că cercetătorii români sunt la curent cu această dezvăluire, deoarece a vorbit cu ei la Congresul din Franţa, când au dorit să afle cum s-a ajuns la această predicţie. Plecând de la previziunea lui George Purcaru, pe diverse canale au început să circule tot felul de informaţii legate de probabilitatea mare de producere a unui cutremur în aceste ultime două luni din 2012. Argumentul adus este faptul că în Vrancea s-ar fi produs în ultima perioadă destul de multe cutremure de magnitudini mici, care ar