Partidul Comunist care conduce China şi-a anunţat astăzi noii lideri care vor conduce a doua cea mai mare economie a lumii în următorii cinci ani, cu vicepreşedintele Xi Jinping înlocuindu-l pe fostul preşedinte Hu Jintao la şefia partidului.
Xi a fost totodată numit şi conducător al Comisiei Centrale Militare a partidului, a anunţat agenţia de stat Xinhua.
Ceilalţi noi membri ai Biroului Permanent – cel mai important cerc de putere din guvernul autoritarist chinez – îi includ pe premierul în aşteptare Li Keqiang şi finanţistul Wang Qishan, care se va ocupa de lupta anticorupţie.
Numărul membrilor a fost redus la şapte de la nouă, cât era aşteptat, ceea ce ar trebui să ajute la stabilirea mai rapidă a unui conses de vreme ce aceştia vor aborda tot felul de probleme, de la creşterea neliniştii sociale până la incertitudinile economiei locale şi globale.
Economistul educat în Coreea de Nord, Zhang Dejiang, se aşteaptă să conducă parlamentul, în timp ce şeful partidului din Shanghai, Yu Zhengsheng, cel mai probabil va conduce corpul consultativ al parlamentului, conform ordinii în care le-au fost anunţate numele.
Şeful partidului din Tianjin, Zhang Gaoli, şi Liu Yunshan, un conservator care a ţinut presa locală în lesă, încheie grupul select.
Xi va prelua funcţia lui Hu în Martie la adunarea anuală a parlamentului, când Li îl va înlocui pe premierul Wen Jiabao. Surprinzător, şeful partidului din Guangdong, Wang Yang, nu a reuşit să intre în Biroul Permanent.
Susţinătorii reformelor îl presează pe Xi să taie privilegiile firmelor de stat, să uşureze procesul de stabilire a locuitorilor din mediul rural la oraşe, să asigure un sistem fiscal care încurajează autorităţile locale să trăiască din exproprieri şi, peste toate, să limiteze puterile statului care, spun aceştia, riscă să sufo