- Diverse - nr. 223 / 15 Noiembrie, 2012 Reteta, simpla si la indemana oricui, pe care o prezentam in continuare, vine din timpuri stravechi, legenda spunand ca insisi faraonii au folosit-o in timpul ridicarii piramidelor. Licoarea, preparata din usturoi si lamaie, era menita sa ii mentina mereu in putere pe sclavii care munceau la maretele constructii. De altfel, efectele miraculoase ale usturoiului asupra sanatatii au fost demonstrate stiintific. Prin continutul de siliciu, usturoiul ajuta la reinnoirea maduvei osoase si a hematopoezei (producerea de celule rosii tinere), iar prin germaniu (un element foarte rar), favorizeaza formarea tesutului muscular. Vechii egipteni sustin ca usturoiul, in combinatie cu lamaia, devine un remediu universal de neinvins, deoarece este capabil sa vindece aproape toate afectiunile tractului gastrointestinal si disfunctiile hepatobiliare (mai putin calculoza biliara si afectiunile de vezica biliara), curata rinichii, dezinfecteaza caile urinare, vindeca stenocardia, restabileste inima dupa infarctul de miocard si grabeste resorbtia cicatricelor postoperatorii. Daca se frictioneaza cu acest decoct radacina parului, dispar senzatiile de mancarime si matreata. In cazul mirosului neplacut al gurii, se clateste gura cu decoct si se inghit una, doua lingurite din preparat. Totodata, acesta curata intestinul subtire, inlatura avitaminozele si constipatiile, fiind si un remediu in scorbut si in tuberculoze. Modul de preparare: se folosesc patru lamai maricele, bine coapte, cu coaja subtire si trei capatani de usturoi. Lamaile se spala si se sterg, apoi se stoarce zeama intr-un borcan din sticla, foarte curat. Coaja si pulpa ramase se dau prin masina de tocat si se pun intr-un alt borcan. Capatanile de usturoi se curata, iar cateii se zdrobesc (ca pentru mujdei). Zeama lamailor, cojile si pulpa (date prin masina) si mujdeiul de usturoi se p