Fiecare runda de alegeri din Romania aduce o multime de discutii privind frauda electorala. O serie de metode au intrat deja in folclor, dar intre timp s-au dezvoltat altele, folosite intens atat de candidati, cat si de sustinatorii acestora.
Pe site-ul PSD diaspora sunt prezentate zece metode de frauda a votului, de la "Suveica", "Inghesuiala" si pana la "Stalin".
Metoda Foto
Intrarea in cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu camera pentru fotografierea votului. O astfel de procedura - se explica in document - se aplica de catre cei care vor sa urmareasca votul unor persoane carora le-au promis bani sau alte foloase.
Metoda "Buletin fara stampila"
Inmanarea unor buletine de vot ce nu au aplicata stampila de control. Metoda se foloseste in mod deosebit in sectiile unde se se cunoaste ca multi vor vota cu un alt candidat.
Metoda "Buletinul votat"
Inmanarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat in prealabil stampila "votat". Motoda similara cu cea de mai sus.
Metoda "Tipografia"
Distribuirea unui numar mai mare de buletine de vot decat cel real. E vorba de tiparirea ilegala a unor buletine de vot care sa ajunga in sectie prin intermediul unui membru al biroului.
Metoda "Suveica"
Se intampla atunci cand un alegator intra in sectia de vot cu un buletin deja stampilat si iese afara cu cel primit pentru votare.
Metoda "Inghesuiala"
Aglomerarea intrarii in sectie de catre persoane pregatite in acest sens ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului in sectiile unde se stie ca un partid este favorit.
Metoda "Multiplu"
Membrii biroului pot inmana unor alegatori pe care ii stiu mai multe buletine de vot,