Proiectul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, "taxat" de Consiliul Superior al Magistraturii, ca impropriu pentru politica penală a unui stat european. Plin de greşeli ce ţin de tehnica legislativa
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Alina Ghica, a declarat pentru Evenimentul zilei: "Este un proiect de lege fără precedent în istoria postdecembristă a justiţiei române. Atât prin conţinut, prin durata pedepselor graţiate şi prin natura faptelor amnistiate. Niciodată n-au fost graţiate pedepse atât de mari: 6 ani. Totdeauna cuantumul a fost de maximum 3 ani".
AU ÎNCERCAT MAREA CU DEGETUL. Proiectul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun privind eliberarea infractorilor – o ruşine naţională!
Preşedintele CSM a mai subliniat că proiectul de lege prin care se propune graţierea duratei mari a pedepsei "nu corespunde niciunei politici penale pe care o promovează un stat european".Magistratul mai arată că până acum "niciodată nu au fost graţiate pedepsele pentru corupţie sau aministiate fapte de corupţie".
ELECTORAT DIN ÎNCHISOARE. Zeci de mii de condamnaţi şi-ar da votul pentru a ieşi din penitenciar
"De altfel, proiectul conţine şi erori de tehnică legislativă, iar invocarea supraaglomerării penitenciarelor ca motiv pentru o asemenea măsură legislativă este de-a dreptul puerilă!", a mai arătat preşedintele CSM.
A primit aviz negativ în comisiile de specialitate ale Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, plenul CSM a respins în totalitate proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. Avizul CSM este consultativ.
Potrivit precizărilor de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor 4213 condamndaţi ar beneficia de graţiere. Între ei 143 sunt condamnaţi pentru fapte de corupţie.