Economia României a scăzut cu 0,6% în trimetrul III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă la începutul anului autorităţile mizau pe o creştere economică între 1,8% şi 2,3% din PIB, indicator pe care a fost construit şi bugetul pentru anul în curs, prognozele înaintate de economişti în urma evoluţiei modeste anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică o creştere economică de sub 0,5% pentru 2012 sau chiar de 0%, respectiv o stagnare a economiei.
"Veştile nu sunt deloc grozave. Sunt chiar proaste. Noi ne aşteptam la o creştere economică modestă. Chiar de la sfârşitul anului trecut proiecţia noastră pentru 2012 era de 0,5%, în condiţiile în care estimările oficiale erau de peste 2%. Acum revizium. Ne aşteptăm la o creştere economică de 0,2% pe tot anul", a declarat pentru gândul Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank.
Având în vedere situaţia economică dificilă de la nivelul Uniunii Europene, dar şi a zonei euro, care a reintrat în recesiune tehnică după ce a înregistrat o contracţie economică de 0,1% în trimestrul trei al acestui an, priorităţile României, stat dependent de relaţiile comerciale cu partenerii europeni şi de fluxurile de capital din străinătate, sunt atragerea de fonduri europene şi menţinerea cheltuielilor la un nivel sustenabil, susţin economiştii.
"În ultimele luni am atras câteva milioane de euro din fonduri structurale. Este absolut jenant. Economia nu are suflu, nu are finanţare, combustibil. Nimeni nu face în această perioadă investiţii directe foarte mari. Nu ne putem imagina că la anul o să avem o explozie în acest sens", ne-a mai declarat Dumitru.
La sfârşitul lunii octombrie, rata absorbţiei fondurilor europene, respectiv plăţile efective făcute de Comisie către beneficiarii din România, era de 9,72%, cu 0,02% mai mare faţă de luna anterioară.
Comisia Europeană a presuspenda