Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor au adoptat noi proceduri de codificare a informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice, printr-un ordin comun, publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Noul act normativ aprobă şi detaliază direcţiile principale de reacţie rapidă în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase, fenomene hidrologice periculoase, precum şi fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice.
Contactat de MEDIAFAX, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Floriana Georgescu, a explicat că este vorba de o actualizare şi o completare a procedurilor adoptate în 2006, dată fiind evoluţia mijloacelor de comunicare.
Atenţionările şi avertizările meteorologice de scurtă şi medie durată constau într-un mesaj de tip text, însoţit de o hartă la nivel naţional, cu menţionarea regiunilor/judeţelor ce urmează să fie afectate, cu precizarea intensităţii fenomenului pentru fiecare regiune/judeţ, precum şi a intervalului de prognoză. În cazul fenomenelor atmosferice periculoase imediate sau prognozate pe foarte scurtă durată (anticipaţie de la o oră până la şase ore), mesajul de atenţionare/avertizare va avea indicat un cod de culoare, dar nu va fi însoţit de hartă.
Atenţionările şi avertizările hidrologice constau dintr-un mesaj de tip text, însoţit de o hartă la nivel naţional, cu specificarea arealelor/sectoarelor de râu care pot fi afectate de creşteri semnificative ale nivelurilor/debitelor, cu precizarea intensităţii fenomenului pentru fiecare areal/sector de râu, precum şi a intervalului de prognoză. Totodată, atenţionările şi avertizările hidrologice pot fi detaliate la nivel local de către serviciile hidrologice din cadrul administraţiilor bazinale de apă