A fost o repetiție generală pentru Confederatia Europeană a Sindicatelor, care caută o poziție de forță în perspectiva alegerilor europene din 2014.
Miercuri a fost numită o zi a solidarităţii, după ce sindicatele pan europene care au scos in strada mii de oameni în mai multe ţări comunitare. Cele mai mari proteste au avut loc in Spania, Portugalia şi Grecia, acestea fiind si ţările care înregistrează cele mai dure măsuri de austeritate impuse de creditorii internaţionali. Proteste sunt anunţate şi in Belgia, Germania şi Franţa. Mai multe de la Dan Alexe, corespondentul nostru pe probleme europene.
Greve și manifestații au avut loc, miercuri 14 noiembrie, de-a lungul și de-a latul continentului, la apelul Confederației Europene a Sindicatelor (CES), pentru a protesta împotriva măsurilor luate de la începutul crizei de cãtre guverne și de către structurile europene de decizie.
Ziua de 14 noiembrie a fost marcatã de violențe între manifestanți și poliție în Italia și în Spania; zboruri, trenuri, iar în unele țări chiar orice formă de transport în comun, oprite; într-un mare numar de tari ale UE, sub sloganul “Nu Austerității“, Confederatia Europeană a Sindicatelor a organizat si condus astăzi cea dintâi grevă pan-europeană. Pentru prima oară, o mare federație sindicală la nivel european și-a determinat antenele naționale să facă grevă în același timp.
Confederatia Europeană a Sindicatelor e compusă din 85 de organizații sindicale din 36 de tari, însă nu are o orientare politică, asa cum au alte confederații sindicale trans-naționale, ci are ca singur scop menținerea presiunii asupra instituțiilor europene pentru apărarea drepturilor afiliaților. CES a fost de altfel recunoscută ca partener social de către instituțiile UE.
A fost o demonstrație de forță cu mai multe viteze: grevă generala in Spania, Grecia si