După trei zile de negocieri, guvernul şi opoziţia socialistă nu au reușit să ajungă la un acord comun asupra reformei legii ipotecare, care să pună capăt evacuărilor silite, un fenomen social dramatic care a declanșat un val de proteste şi o polemică foarte incomodă pentru premierul Mariano Rajoy și pentru bancheri. În ciuda acestui dezacord, cabinetul conservator a decis să-și impună propria variantă, promovată printr-un decret lege care a fost aprobat astăzi în consiliul de miniștri.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
chizitionarea unei case a fost aproape la îndemâna oricui în perioada boom-ului imobiliar, ba mai mult achiziția unui imobil era o afacere care se amortiza cu uşurință în spirala amețitoare a creșterii prețurilor.
Dar criza imobiliară și actuala recesiune economică care i-a urmat, a provocat o rată a somajului de peste 25% din populaţia activă. O mare parte dintre acești șomeri sunt cei care astăzi nu mai pot face față ratelor ipotecare, fiind evacuaţi în cele din urmă din casă, în urma unor hotărâri judecătorești pronunțate în favoarea băncilor creditoare.
Peste 500 de astfel de drame se consumă zilnic în Spania, oameni care rămân pe drumuri cu lucrurile împachetate în cutii de carton, dacă nu au șansa să primească adăpostul unei rude sau al unui prieten. Uneori cei în cauză, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, nu mai pot face față acestei presiuni și își pun capăt zilelor, înainte de a fi siliți să-și părăsească locuința.
În acest context tensionat guvernul şi opoziția socialistă au hotărât să pacteze o măsură legislativă care să pună capăt acestui nefericit fenomen social. După trei zile de negocieri care s-au încheiat noaptea trecută, comisiile celor două partide nu au reușit să ajungă la un numitor comun, iar reprezentații guvernului au hotărât să suspende discuțiile și să legifereze de urg