Postul Craciunului, care dureaza sase saptamani, pana pe 24 decembrie, inclusiv, din punct de vedere al alimentatiei este considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte din calendarul ortodox.
Persoanele care vor sa tina post stiu ca in aceasta perioada le sunt interzise alimentele de origine animala precum carnea, laptele si ouale, dar in Postul Craciunului exista multe dezlegari la peste, ulei si vin.
Trebuie avut in vedere, insa, ca sanatatea organismului nostru depinde, in cea mai mare masura, de ceea ce mancam. Chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine si minerale atat de necesare perioadei in care ne aflam, cand racelile sunt frecvente si afecteaza mai ales copiii si persoanele in varsta.
Persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi, astfel incat postul sa nu afecteze cu nimic ritmul vietii.
Astfel, fasolea care are in compozitia sa fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri si servita cu salata de cruditati sau muraturi.
Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui cu succes carnea si aportul ei nutritiv. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, precum supe, ciorbe, pilaf.
Pestele, care se poate gati in foarte multe feluri, se poate consuma in aceasta perioada in toate zilele de sambata si duminica de dupa 21 noiembrie, dar si de sarbatoarea intrarii in biserica a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfantul Apostol Andrei ori 6 decembrie, de Sfantul Sf. Nicolae. In zilele de dezlegare la peste sa nu uitam de