Patru decenii de portrete de artişti şi o carieră în care s-au strâns zeci de mii de imagini alb-negru.
Denumită Prietena artiştilor - Angelika Platen îşi începe cariera în anii '60, după studiul fotografiei la Facultatea de Arte plastice din Hamburg. Artista a reuşit să familiarizeze publicul internaţional cu chipurile din spatele operelor de artă. Stau mărturie peste 1500 de portrete de artişti arhivate în patrimoniul cultural prusac (Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz BPK) de la Berlin. Acestea au fost realizate în ateliere şi galerii, la ediţiile Dokumenta de la Kassel, la Bienalele de la Veneţia şi Lyon, în muzee sau târguri de artă de la Basel, Berlin, Chicago, Köln şi Paris. Andy Warhol, Henry Moore şi Man Ray, Joseph Beuys, Sigmar Polke, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, dar şi "living sculptures" Gilbert şi George - sunt doar câteva nume din galeria de portrete cu care Angelika Platen îşi prezintă opera.
Angelika Platen revine din 1998 la prima sa pasiune, fotografia alb-negru, reluând portretele tinerilor artişti de atunci, dar explorând şi zona foarte proaspătă a artei contemporane. Apar astfel: Jeff Koons şi Jonathan Meese, Christian Boltanski şi Sylvie Fleury.
Expune la Galeria Naţională de la Berlin, Muzeul de Artă Modernă de la Frankfurt, Galeria de Artă din Praga, în muzee din Hamburg, Bologna, Barcelona, la Goethe-Institut de la Paris şi Washington, iar acum la Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti,
Organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti în cooperare cu MNAC, expoziţia de la Bucureşti cuprinde 150 de lucrări, portrete care aşteaptă să fie descoperite şi contemplate. Expoziţia, va fi deschisă miercuri, 14 noiembrie 2012 la ora 19.00 de către Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Andreas von Mettenheim, în prezenţa artistei.
Curator: Luminiţa Sabău
14 noiembrie