Preşedintele Franţei socialistul François Hollande a respins nevoia unor măsuri "şoc" în economie şi amână până la sfârşitul mandatului explicaţiile pentru situaţia negativă cu care se confruntă în prezent economia franceză şi mai ales piaţa forţei de muncă.
Declaraţiile lui Hollande vin într-un moment în care rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar de cel puţin trei trimestre Franţa nu a înregistrat creştere economică, scrie Bloomberg.
Afirmaţiile au fost susţinute de Hollande în cadrul primei conferinţe de presă de la instalarea sa la preşedinţia ţării, acum şase luni. Acesta a susţinut că el şi colegii lui fac tot posibilul pentru a îmbunătăţi situaţia actuală a economiei franceze.
"Situaţia este gravă", a afirmat Hollande, adăugând că alegerile prezidenţiale au adus o schimbare a puterii şi nu a realităţii. De asemenea, el a menţionat că principalele obiective din mandatul său de cinci ani sunt reducerea ratei şomajului şi stimularea creşterii economice.
"Problema care contează în opinia mea este starea economiei franceze peste cinci ani. Vreau să fiu judecat în privinţa şomajului şi a creşterii economice atunci când va veni timpul", a afirmat Hollande.
La şase luni după ce a preluat puterea, Hollande încearcă să obţină din nou sprijinul celor care l-au votat şi în acelaşi timp, încearcă să convingă întreaga lume, de la Berlin la Washington, că va restructura a doua cea mai mare economie din Europa în condiţiile actuale ale crizei datoriilor suverane din regiune.
În acelaşi timp, aliaţii cancelarului german Angela Merkel şi-au exprimat îngrijorarea că Hollande nu ia măsuri rapide pentru a stimula competitivitatea Franţei, iar FMI i-a solicitat preşedintelui francez să relanseze economia, susţinând că reglementările rigide de pe piaţa muncii şi costurile mari afectează stabilitatea economică. @N_P