Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, cu scopul de a atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor. Campania anti-tutun a Direcţiei de Sănătate Publică Arad urmăreşte informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. „În România fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70% dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli în legătură cu fumatul. În medie, fumătorii decedaţi prematur ar fi trăit cu 21 de ani mai mult în absenţa acestui viciu. Prevalenţa curentă a fumatului în România este 26,7% (4.85 milioane locuitori). Prevalenţa este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor“, susţine dr. Călin Ardelean, coordonator în sănătate publică din cadrul DSP Arad.
În medie, un fumător din Arad cheltuie lunar pe ţigarete 273 lei.
„Prevalenţa fumatului în populaţia generală peste 15 ani este de 30%, în scădere faţă de 31% în 2006. Un român fumează în medie 14,4 ţigări pe zi, foarte aproape de media din UE (14,2%). România ocupă prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de muncă“, atrage atenţia dr. Gabriela Ţârle, directoarea DSP Arad.
Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, cu scopul de a atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor. Campania anti-tutun a Direcţiei de Sănătate Publică Arad urmăreşte informarea şi conştientizarea popu