Şoferii nu-şi vor mai putea preschimba permisele fără a face, în prealabil, vizita medicală. Codul Rutier a fost modificat, fiind obligatorie întocmirea fişei medicale la orice reînnoire a permisului de conducere. În prezent, persoanele care îşi reînnoiesc permisul de conducere trebuie să treacă pe la medic doar dacă documentul este expirat. Potrivit altor modificări, scuterele şi ATV-urile nu mai pot fi conduse dacă persoana doritoare nu deţine permis corespunzător.
Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost adoptată de deputaţi la finele lunii octombrie şi de senatori în septembrie. Potrivit noilor reglementări, care vor fi aplicate de la jumătatea lunii ianuarie, a anului viitor, mopedurile sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis. Potrivit actului normativ, prin moped se înţelege „un vehicul, cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 kilometri pe oră, dar nu depăşeşte 45 kilometri pe oră şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kilograme, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.
Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru această ca-tegorie este valabil 10 ani şi poate fi obţinut prin susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi susţinerea unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului în trafic. Noile reglemen