Am primit de curînd o broşură cu oferta electorală a USL din colegiul meu din sectorul 6. Dat fiind caracterul ei anost aproape absolut, mi se pare interesant de comentat.
Gabriel Mutu se recomandă, din activitatea lui de pînă acum, cu o propunere legislativă de îmbunătăţire a funcţionării asociaţiilor de proprietari, o propunere legislativă împotriva consumului de alcool, una de depolitizare a CCR şi una de combatere a practicilor incorecte ale comercianţilor.
Propunerea împotriva politizării CCR (respinsă de comisia juridică a Senatului) susţinea de fapt ca membrii CCR să nu poată să fi făcut parte din vreun partid politic, deci o simplă frecţie perfect inutilă. Nici propunerea PDL ca partidele să se angajeze reciproc să numească oameni desemnaţi de CSM nu e mult mai brează (CSM fiind şi el evident politizat), dar oricum e mai mult decît atît.
Proiectul de lege referitor la asociaţiile de proprietari reglementează mai strict debranşarea rău-platnicilor. Util, dar minor (şi respins definitiv). La fel de util, dar minor este pompos intitulatul proiect de combatere a practicilor incorecte ale comercianţilor, care de fapt nu face decît să crească amenzile din domeniu.
Cel mai amuzant e proiectul de lege pentru combaterea consumului de tutun. Ca în bancul celebru, proiectul nu e de fapt pentru combaterea, ci pentru încurajarea consumului, susţinînd exceptarea unităţilor de alimentaţie publică de la interdicţia de a vinde ţigări la bucată. Argumentaţia e beton: dacă în restaurant se desface sticla de vin şi punga de cafea, trebuie să se desfacă şi pachetul de ţigări. Pe scurt, ridicolul nu are limite.
Colegul de USL şi de broşură al lui Gabriel Mutu, Damian Florea, se laudă şi el cu lucruri irelevante pentru un parlamentar (interpelare în privinţa autogării Militari) şi proiecte precum ridicarea vehiculelor doar dacă blochează circulaţia (da