Tonul negativ de ieri al reprezentanţilor FMI ar putea ascunde probleme mari la nivelul economiei. Măsurile sociale au indispus Fondul. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ieri, FMI a plecat din România. În lipsa unei comunicări oficiale, n-am aflat însă la cât se mai ridică nivelul plăţilor întârziate ale statului. Or, deficitul bugetar va lua în calcul anul acestaşi arieratele. N-am aflat nici ce creştere economică întrevede Fondul pentru România în acest an, pentru că actuala misiune nu a fost una de reelvaluare a ţintelor macroeconomice.
S-a spus doar că reformele au lipsit, ceea ce afectează creşterea economiei. Dacă cifrele vor arăta prost la final de an, atunci România va avea de luptat din greu la anul pentru atragerea fiecărui ban. Suprapuse peste problemele politice care ar putea apărea, cele economice ne-ar putea da mari bătăi de cap. Noul acord cu FMI, FUMIGENĂ ELECTORALĂ
Împrumut condiţionat
Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, a spus însă în întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu că împrumutul pe care România ar vrea să îl contracteze la anul depinde de îndeplinirea condiţiilor din actualul acord.
„România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit”, a anunţat ieri preşedinţia. Greu de crezut că Guvernul mai poate schimba ceva pe final de an. O nouă palmă dată de FMI Guvernului. Pensiile militarilor NU POT FI MAJORATE. Dogaru: ”Cred că nu ați înțeles”
Urmează alegerile, apoi formarea noului Guvern, iar următoarea misiune FMI va fi în ianuarie. Rămâne de văzut dacă FMI va fi mulţumit cu câteva modificări modeste.
Pensiile militarilor au înfuriat reprezentanţii Fondului
FMI ar fi recomandat Guvernului să nu restituie pensiile militaril