Adunate, sumele pe care România este obligată să le plătească din pricina greșelilor judiciare sunt uriașe. CEDO a emis zeci de sentințe care ne pun la plată pe fiecare dintre noi. Practic, suntem de două ori furați.
Două decizii recente ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au umflat cu 72.000 de euro factura totală a incompetenței din Justiție. 30.000 de euro sunt daunele dispuse de instanța din Strasbourg pentru văduva unuia dintre cei uciși în timpul mineriadelor.
”Anca Mocanu, al cărei soţ a fost ucis în timpul Mineriadei, trebuie să primească daune morale din partea statul român, după ce cazul nu a fost soluţionat”, se arată într-un articol publicat ieri de evz.ro. Astăzi am aflat, dintr-o altă relatare evz.ro, că statul trebuie să achite 42.000 de euro rudelor victimelor conflictului de la Hădăreni.
Suma totală plătită de-a lungul anilor este uriașă și sentințele împotriva României continuă să curgă, pentru tot felul de abuzuri sau aberații comise de judecători și procurori. Victimele lor au tot dreptul să primească sumele stabilite drept compensații pentru nedreptățile suferite. Asupra acestui aspect nu pot exista niciun fel de discuții.
Trebuie discutate însă două aspecte foarte importante. Primul este lipsa unor consecințe de ordin profesional pentru procurorii și judecătorii care au produs aceste greșeli grave. Ei ne fură, practic, de două ori pe fiecare dintre noi.
Primul furt se produce prin faptul că le plătim salariile babane, deși ei nu își îndeplinesc deloc sarcinile profesionale. Sau o fac prost și cu incompetență crasă, sau refuză să o facă. Ați accepta dumneavoastră să plătiți unui zugrav care nu și-a făcut lucrarea? Ați da bani unui zugrav care v-a murdărit casa și apoi v-a lăsat baltă?
Chiar dacă este o mare diferență între cele două categorii profesionale, principul