Scris de Andreea Pintea - Peste 1.700 de insolvenţe au fost înregistrate în primele nouă luni din acest an.
ARAD. Anul 2012 nu este unul tocmai favorabil economiei, nici pe plan naţional, nici pe plan regional. După primele nouă luni din acest an sute de firme au decis să intre în insolvenţă, numărul lor fiind mult mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2010 sau 2011.
Regiunea de Vest – cea care include şi judeţul Arad, nu este fruntaşă în ceea ce priveşte numărul de insolvenţe din acest an, dar nici nu se poată laudă cu cifre încurajatoare pentru mediul economic. Dacă după primele nouă luni din 2010 – considerat unul în care criza s-a resimţit puternic, în Vest au intrat în insolvenţă 1.620 de firme, anul acesta numărul lor a fost cu aproape 100 mai mare. Astfel, chiar dacă la nivel de economie naţională se poate spune oarecum că s-a ieşit din criză, recesiunea fiind depăşită, agenţii economici au tot mai mari probleme în a supravieţui.
Rulajul de pe piaţa economică este în scădere, iar insolvenţa este o opţiune prin care societăţile încearcă să se resusciteze evitând executările silite.
În perioada ianuarie – septembrie 2010, în regiunea de Vest au fost înregistrate 1.620 insolvenţe. Situaţia economică părea însă că se va redresa şi mediul economic va reuşi să treacă cu bine prin toate etapele crizei, când în raportul insolvenţelor din 2011 s-a constatat un număr mai mic de firme care au ales această cale de reorganizare – 1.543. Explozia a venit după primele trei trimestre din acest an când insolvenţele au ajuns la 1.709, înregistrându-se o creştere totală faţă de 2011 de peste 10 procente.Nume puternice
Pe lângă numărul tot mai mare al insolvenţelor, economia Aradului a avut de suferit şi din cauza insolvenţelor anunţate de unele companii de renume, companii cu sute de angajaţi. Cele mai multe asemenea cazuri au fost în domeniul cons