Reducerea TVA şi a contribuţiilor sociale, menţinerea cotei unice, dar şi introducerea unei taxe de solidaritate pentru cei foarte bogaţi sunt elementele - cheie ale strategiei UDMR.
UDMR renunţă la discursul predominant etnic pentru a oferi strategii generale care privesc întreaga societate românească. Şi asta pentru că, în contextul în care, pentru prima dată în istorie, UDMR se confruntă cu concurenţa pentru voturile maghiarilor din partea PPMT, liderii maghiarilor încearcă să câştige şi voturi de la români. Iar reducerea fiscalităţii reprezintă una dintre principalele mize ale UDMR.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a prezentat la Cluj principalele elemente din strategia fiscală a Uniunii. În esenţă, documentul prevede reducerea fiscalităţii, concomitent cu măsuri dure pentru reducerea economiei negre şi pentru mărirea veniturilor la bugetul de stat, prin îmbunătăţirea gradului de colectare, potrivit www.clujtoday.ro.
Hunor Kelemen a precizat că aceste măsuri sunt necesare pentru că, anul viitor, „România va avea de rambursat suma de şapte miliarde de euro", în contul împrumuturilor luate de la instituţiile financiare internaţionale. În opinia liderului UDMR, singura soluţie pentru ca aceste rambrusări să nu fie resimţite de populaţie ar fi crearea de noi locuri de muncă.
Propunerile lui Hunor Kelemen
Hunor Kelemen doreşte să stimuleze crearea de noi locuri de muncă prin măsuri fiscale. Astfel, el spune că, pentru următorii ani, este necesară păstrarea cotei unice de impozitare de 16 la sută, în condiţiile în care aproape toate statele din jurul României au cote unice mai mici. De asemenea, liderul UDMR a propus revenirea TVA la nivelul de 19 la sută, precum şi reducerea contribuţiilor sociale ale angajaţilor şi angajatorilor, în două trepte. În prima etapă, contribuţiile angajatorilor ar urma să fie reduse cu 3,5 la sută şi ce