Premierul francez îşi începe joi o vizită de 48 de ore în Germania. Deplasarea lui Jean-Marc Ayrault este destinată să reducă asperităţile dintre Berlin şi Paris, în contextul viitorului summit european de la Bruxelles, asperităţi şi tensiuni amplificate de unele critici formulate la Berlin în legătură cu ritmul lent al reformelor în Franţa.
Această vizită are toate şansele să-şi atingă scopul, cu atât mai mult cu cât premierul francez vorbeşte perfect germana, iar preşedintele François Hollande a acordat acum două zile o conferinţă de presă considerată reuşită.
Atât Parisul, cât şi Berlinul doresc acum să însenineze raporturile dintre cele două "locomotive" ale construcţiei europene, cum se mai spune în limbaj jurnalistic. Chiar dacă unele voci au considerat la Berlin că nu Grecia şi nu Spania, ci Franţa este omul bolnav al Europei, Parisul arată acum că nu s-a supărat. De alfel, şeful statului a ţinut, în cadrul conferinţei sale de presă de marţi, să pună lucrurile la punct: Franţa şi Germania, a spus el, caută un compromis, pentru a face să avanseze lucrurile şi nimeni nu dă de fapt lecţii nimănui.
La Berlin, Jean-Marc Ayrault se va întreţine atât cu cancelara Angela Merkel, cât şi cu preşedintele Joachim Gauk, se va întâlni cu oameni de afaceri francezi şi germani, va vizita memorialul dedicat evreilor asasinaţi în Europa, va avea diverse alte contacte cu responsabili sindicali şi intelectuali germani.
Purtătorul de cuvânt al Palatului Matignon, sediul premierului, precizează în context că relaţiile cu Germania sunt de la egal la egal, de la ţară la ţară, chiar dacă între diverse personalităţi franceze şi germane relaţiile sunt câteodată marcate de nuanţe în ceea ce priveşte prieteniile elective. Parisul mai consideră că unele critici formulate de germani la adresa politicii economice a Franţei ţin de contextul electoral din Germania