Portul tradițional din satul Pănade, județul Alba, în forma sa originală, plină de culori și modele ingenioase, a fost reconstituit, așa cum se purta în urmă cu mai bine de 100 de ani, înainte ca el să fie înlocuit cu modelul alb-negru, preluat din zona Sibiu. Patru femei localnice, țesătoare și cusătoare iscusite și „cu zeci de războaie puse” la activ, au recreat un costum femeiesc și bărbătesc, așa cum îmbrăcau „nu părinții, nici bunicii, ci străbunicii” lor.
De la prima discuție prin care femeile au pus la cale planul de bătaie, și până la dansul a doi tineri îmbrăcați în „noul” costum, care a încununat munca de săptămâni a femeilor, întregul proces a fost imortalizat, într-un film documentar, de aproximativ 40 de minute, realizat de Petruța Pop, directoarea Asociației Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA). Reconstituirea portului tradițional din Pănade a fost realizată printr-un proiect inițiat de Ascoiația ATMA și finanțat de AFCN.
Filmul începe cu o panoramă a satului Pănade, situat la 5 km de Blaj, un sat în care încă se mai găsesc case construite după modelul vechi, din pământ și fără fundație și zugrăvite în „mândră-mărie” în exterior. Într-una dintre aceste case s-au strâns patru femei (Maria Zereș, Maria Cucui, Maria Șandor și Ana Poșa), pentru a scoate pentru totdeauna la lumină vechiul și adevăratul port tradițional al satului.
Dotate cu furci, suveici, vârtelnițe, fuse, depănătoare, războaie de țesut și multe alte instrumente necesare țesutului, acestea s-au pornit, cu dragoste, emoție și îndemânare, să reconstruiască portul cu „cămăși lungi cu modele, cătrințe viu colorate, chindeu, pieptare înflorate cusute cu purecelul, pantaloni din lână bătută).
Pas cu pas, pe un fundal muzical de doine și cântări străvechi intonate chiar de ele, cele patru femei au început prin pregătirea firelor cu atenție să nu încurce ițele, conti