Preşedintele şi premierul au câteva obiective comune, între care şi scoaterea lui Crin Antonescu din jocul mare al politicii autohtone.
Victor Ponta a devenit în ultima perioadă mai reverenţios faţă de Traian Băsescu, în speranţa că discuţiile lor ar produce o detensionare favorabilă ambelor părţi, după alegerile generale din 9 decembrie. Preşedintele se joacă, în schimb, cu premierul, lăsându-l să creadă că ar putea merge la Bruxelles în locul lui, ori de câte ori vrea şi că acest gest ar fi începutul unei coabitări cu potenţial. Victor Ponta e timid în faţa preşedintelui, dar în spate primeşte asistenţă specializată pentru a putea intra în ecuaţiile lui Traian Băsescu, fără teama că va cădea în capcane.
Fiecare îşi construieşte propriile scenarii, dar Victor Ponta ştie că preşedintele poate schimba arhitectura politică după alegerile din 9 decembrie prin metodele clasice ale politicii româneşti: stimularea orgoliilor liderilor oficiali sau informali, folosirea vulnerabilităţilor fruntaşilor liberali şi socialişti, legăturile personale pe care le are în PNL şi PSD şi dezbinarea ca tehnică aplicată atât la nivelul USL, cât şi în fiecare formaţiune din interiorul acestei alianţe.
În teriotriu se vede cu ochiul liber graniţa dintre liberali şi socialişti, la nivel central PNL are probleme serioase, iar în PSD secretarul general al partidului, Liviu Dragnea îi sulfa în ceafă lui Victor Ponta. Traian Băsescu va putea, deci, exploata faliile vizibile sau cele abia perceptibile din USL pentru a dezmembra această construcţie care ar putea câştiga la alegeri o majoritate de circa 60 la sută. În acelaşi timp dacă PSD va obţine în jur de 35 la sută din fotoliile parlamentare, ar putea încerca să guverneze singur împreună cu UDMR, după modelul folosit de Adrian Năstase în perioada 2000-2004.
O variantă mai bună pentru Traian Băsescu ar fi o