Nicolae Sitaru (55 de ani), un fermier de nivel mediu care exploatează 2.600 de hectare de teren arabil în judeţul Ialomiţa, estimează că va trece în bilanţul pe anul acesta un profit minim de 0,5 milioane de euro după ce anul trecut producătorul a mai marcat un alt profit net de 1 mil. euro.
Încasările afacerii fermierului au rămas însă pe loc la pragul de 3 mil. euro. "Nu am încheiat anul, dar cred că voi face peste 500.000 profit, dar acest profit vine pentru că am mai avut stocuri rostogolite de anul trecut. Banii merg în investiţii, în ultimii ani am emis puţine dividende", a explicat Sitaru, proprietarul firmei Elsit, prezent în studioul ZF Live.
Rezultatele din ultimii doi ani ale fermierului corespund unor marje de profit de 20%-30%, similare cu cele ale businessurilor din IT sau telecom. Profitabilitatea ridicată din agricultură vine pe fondul subvenţiilor de la UE, dar şi ca urmare a preţurilor mari pentru materiile prime agricole.
ZF Live. De luni până vineri de la 10:00 la 11:00 pe www.zf.ro
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
SIF Transilvania a depăşit în 10 luni profitul record de anul trecut
Andrei Chirileasa
SIF Transilvania (SIF3) a raportat pentru primele zece luni ale anului un profit net de 221 mil. lei (aproape 50 mil. euro), cu 6,4% mai mare decât profitul net raportat pe tot anul trecut, de 207,7 mil. lei (48,9 mil. euro).
Cea mai mare parte a profitului a provenit din vânzarea de acţiuni la Erste şi BRD, cele mai valoroase participaţii din portofoliul SIF. Scietatea de investiţii financiare, care este condusă de 20 de ani de Mihai Fercală, a lichidat în primele nouă luni circa 40% din participaţia pe care o deţinea la grupul austriac Erste Bank (EBS), pe care o primise anul trecut în schimbul acţiunilor deţinute la BCR.
Teoretic, asta înseamnă că acţio