La intersecţia străzilor Pitar Moş şi Pictor Arthur Verona s-a deschis casa în care a locuit părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu. Acum se află în grija Ordinului Arhitecţilor.
Am urmărit lucrările de restaurare, la care au participat peste 40 de studenţi, absolvenţi, restauratori, urbanişti. Coordonarea a fost asigurată de Şerban Sturdza şi Elena Vasilica Martin.
Aşa cum îmi povestea Şerban Sturdza, lucrările de reabilitare, restaurare, conservare au început în 2004, au urmat pauze, în 2009 a început lucrul la plafoanele din camera-capelă, iar din 2012 au scos la iveală o casă nouă, simplă, dar care poartă amprenta istoriei.
Dacă în urmă cu 6 luni, casa era un şantier plin de praf, materiale de construcţie, schele metalice, uleiuri şi substanţe de curăţat, cu multe mâini care operau cu bisturie şi pensule, acum, în interior, fotografii de la un atelier din Roşia Montană au umplut spaţiul. S-a lucrat la restaurarea lambriurilor şi a tavanelor, la pereţi şi sobe-bijuterii, la ferestrele originale şi la dulapurile încastrate. Mobilierul a fost ales cu gust, din lemn masiv, există o hotă metalică, un şemineu alb în camera principală.
Instalaţie sofisticată de sonorizare
În luna septembrie, Elena Martin mi-a arătat baia minunată, cu un perete rotunjit, ce tocmai fusese amenajată în spatele unei uşi mascate, cu pereţi marini şi tavan din sticlă, cu lavoar ultramodern. „Ca semn pentru posteritate, în spatele unuia dintre dulapurile casei peretele a fost scrijelit cu numele celor care au contribuit la restaurarea imobilului, voluntari şi arhitecţi".
Culorile alese pentru pereţi sunt calde şi îmbracă lumina filtrată de geamuri, iar tavanele care odinioară fuseseră vopsite pe toată suprafaţa s-au întors acum la aspectul original, au elemente florale. Tot în pereţi au fost păstrate în câteva locuri bucăţi din pictura originală.