Cu abilitatea de a cunoaste un vin bun nu te nasti, ci trebuie sa o inveti, insa nu este foarte greu. Trebuie sa iti placa si sa o faci cu pasiune. Trebuie sa fii insa constiincios si capabil de a te concentra atunci cand meseria ti-o cere.
"Un degustator trebuie sa fie un om normal, nici betivan, nici ascet", spune
Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, (www.adar.ro).
In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, seful ADAR a explicat cum putem ajunge noi, oamenii simpli, sa recunoastem un vin bun, dar si ce implica meseria de degustator profesionist.
Sa incepem cu intrebarea de pe buzele tuturor. Cum facem deosebirea intre un vin bun si unul de proasta calitate? Am aflat ca putem gasi un vin bun chiar si la 20 de lei. Cum il alegem?
Ideea este ca vinul este tratat ca aliment si se consuma asociat cu mancarea, nu ca bautura alcoolica. Acesta este punctul zero.
Diferitele meniuri au nevoie complementara de diferite categorii de vinuri. Spun asta pentru ca sunt intrebat de multe ori care este vinul care imi place cel mai mult si raspund ca depinde cu ce se asociaza. La o mancare buna sigur ca iti doresti sa ai un vin bun.
Ce inseamna o mancare buna?
Pai nu mananci o shaorma. Te duci la un restaurant si acolo fie mananci un peste care ar merge cu un vin alb, fie o friptura de vita.
Vinul este singurul aliment care este guvernat de o lege: legea viei si vinului. Asta inseamna ca are o serie de elemente care sunt controlabile, iar controlul se face de catre Inspectia Tehnica Vitivinicola si Oficiul National al Viei si Produselor Vitinivinicole (ONVPV).
Acest ONVPV, in functie de calitatea vinurilor, acorda niste elemente de secretizare. Poate ati auzit de vinurile DOC sau cu denumire de origine controlata.
Vinurile po