* Preţurile terenurilor agricole vor fi influenţate de speculă, comasare şi productivitate
Terenurile agricole din ţara noastră se vor scumpi odată cu apariţia reglementărilor ce vor permite comasarea acestora, preţurile urmând să fie similare cu cele practicate în alte ţări ale Uniunii Europene, respectiv de 8.000 - 10.000 de euro pe hectar, a declarat, ieri, Victor Emanuel Ciupercă, director zonal AMB Holding, citat de Agerpres.
În acest context, el le-a recomandat fermierilor şi oamenilor de afaceri să achiziţioneze şi să compacteze cât mai multe terenuri, în condiţiile în care, în prezent, preţurile în domeniu variază între 1.000 şi 5.000 de euro/hectar. În opinia sa, scumpirea urmează să se producă într-un termen scurt.
Ciupercă a explicat că, în următorii doi ani, preţurile terenurilor noastre agricole vor fi influenţate de trei factori: specula, comasarea şi productivitatea terenurilor.
Domnia sa a declarat: "Specula este un termen pe care îl auzim din ce în ce mai des şi toată lumea se teme că vor veni speculanţii de terenuri şi asta va afecta agricultura din România. Dacă terenurile agricole din România ar face obiectul unor reglementări legate de obligativitatea exploatării într-un anumit termen sau de întreţinerea lor, specula nu ar mai exista".
În ceea ce priveşte comasarea, specialistul a amintit că, la finele lui 2011, la Senat a fost depusă o iniţiativă legislativă "destul de bună", respectiv Legea comasării terenurilor.
"Pentru un investitor străin, cred că este cel mai important lucru să ştie că poate cumpăra o suprafaţă mare de teren pe care să o administreze uşor şi să o exploateze uşor. În prezent, în România, undeva la 90% dintre subiecţii care apelează la subvenţii au ferme agricole sub 10 hectare. Asta înseamnă că proprietăţile majorităţii fermierilor din România sunt sub 10 hectare, adică foarte mici,