Transalpina sau Drumul Regelui, cum le place novăcenilor să-i spună celei mai înalte şosele din România, s-a născut în anul 1934. Gheorghe Cuţuliga, în vârstă de 88 de ani, a fost martor atât la inaugurarea șantierului, precum și la deschiderea oficială, care a avut loc trei ani mai târziu, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a Regelui Mihai, a prim-ministrului Gheorghe Tătărăscu și a altor personalități ale vremurilor de atunci. Gheorghe Cuțuliga (nea Predică, așa cum îi spun cunoscuții) păstrează vii în memoria sa momentele la care a participat, deși atunci era un băiețandru.
Un muzeu întreg şi-a găsit loc într-o încăpere a casei vechi de 115 ani, din oraşul Novaci, în care locuieşte Gheorghe Cuţuliga. Sunt obiectele pe care nea Predică le-a adunat în decursul unei vieți întregi sau le-a primit moștenire de la oameni importanți din viața lui și la care ține foarte mult.
Drumul Regelui a devenit acum foarte căutat de turiști, pentru că este cel mai înalt din țară și oferă peisaje senzaționale. Înainte de a fi amenajat nu era decât o potecă folosită pentru deplasarea produselor cu ajutorul cailor sau măgarilor. Regele Carol al II-lea a venit de la Sarmisegetuza pe această cale, traversând munții, și a propus amenajarea unui drum adevărat, pentru a crea astfel o legătură între Ardeal și Oltenia. Lucrările au început în primăvara anului 1934. Gheorghe Cuţuliga avea, pe atunci, 11 ani, și era elev în clasa a IV-a. Prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu a venit la deschiderea șantierului. Nea Predică își amintește ca ieri că primul om al statului a avut parte de o primire entuziastă. Pe plaiul Novaciului se amenajase o tribună, pentru ca marele om politic să susțină o cuvântare. Din îmbulzeală, Gheorghe Cuțuliga a ajuns la baza tribunei și l-a putut vedea foarte bine pe prim-ministru, care, după ce a terminat de rostit cuvântarea, a luat un târnăcop și