Neagu Djuvara (96 de ani) și Boris Pahor (99 de ani) se află în fața publicului bucureștean, de la ora 17.30, la Biblioteca Națională pentru a vorbi despre libertate, democrație și identitate. Evenimentul este organizat de Ambasada Sloveniei în parteneriat cu ICR.
UPDATE 19.21 Dezbaterea se încheie cu întrebarea: Putem să învăţăm din greşelile trecutului?
"Eu nu mă simt liber în România acum, ci confruntat cu o mulţime de probleme insolubile", spune Neagu Djuvara.
"Da, istoria nu este cea care să ne înveţe cum să ne trăim viaţa, din păcate", intervine Pahor. "Trebuie să luptăm în continuare, fiecare dintre noi, pentru libertate."
UPDATE 19.09 Boris Pahor: "Libertatea este în continuare ceva ce trebuie cucerit. În capitalism, în plină criza, poţi să rămâi fără loc de muncă. Şi-atunci, ce faci cu libertatea, cum o gestionezi? De fiecare dată când spun asta, mi se spune că sunt de stânga. Trebuie însă să trezim oamenii, să stârnim o revoluţie, dar nu una prin revolte autodistructive. O revoluţie de catifea. Pentru că ceea ce se întâmplă astăzi cu cei care sunt nevoiţi să muncească din greu pentru a putea supravieţui de pe o zi pe alta nu înseamnă libertate."
UPDATE 18.57 Interpretarea trecutului din perspectiva prezentului împuţinează istoria?, întreabă Carmen Muşat.
Boris Pahor: "Necropola, una dintre cărţile pe care le-am scris, poartă numele unui lagăr. Am fost deportat iîn patru lagăre. Aş putea spune că lagărele sunt un fel de unitate de loc şi de timp în cărţile mele.
Trebuie să facem o observaţie. Există, pe de o parte, Holocaustul, o tragedie, oameni care sunt duşi cu trenul şi apoi arşi la crematoriu pentru a ieşi ca cenuşă pe coşuri. Iată o imagine de istorie adevarată.
Pe de altă parte, există lagărele de muncă în care când ajungeai erai ras peste tot şi ţi se dădea o pijama cu dungi. Noi, cei ajunşi aici, eram v