Aflaţi la răscrucea dintre visul unei cariere internaţionale şi plăcerea meseriei obţinută în ţară, olimpicii români medaliaţi la concursurile de informatică sau matematică aleg să plece la studii în străinătate, în timp ce „umaniştii" preferă să rămână în România.
Majoritatea olimpicilor români vor să plece la studii în străinătate, considerând că acolo li se oferă resurse mai bune şi şanse de dezvoltare mai mari decât în România. Olimpicii la informatică, matematică sau fizică sunt constrânşi de domeniu să-şi caute o universitate într-o ţară unde cercetarea este mult mai evoluată ca la noi.
În schimb, tinerii care au avut rezultate excepţionale în domenii umaniste preferă să rămână la studii în România. Spre exemplu, olimpicii la limba şi literatura română vor să devină profesori şi să-şi continue studiile academice în ţară, gândindu-se la o carieră în jurnalism sau în psihologie.
MIT și Harvard, visul olimpicilor
Pentru viitorii savanţi români, universităţi precum Harvard, Cambridge, Oxford sau Massachusetts Institute of Technology (MIT) sunt cele mai bune opţiuni. Efortul şi munca pe care le depun au ca ţintă urmarea studiilor universitare la aceste instituţii.
Paul Draghiş şi Andrei Cuceu, care au câştigat amândoi aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie, vor să studieze la MIT sau Harvard, în Statele Unite.
Cuceu este în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, participă la olimpiade de patru ani şi a luat aurul la Internaţionala de Astronomie. „Este şmecher tipul", comentează Paul Draghiş despre colegul său de concurs.
Draghiş este în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare şi de trei ani participă la olimpiade. A câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, o menţiune la proba individual, şi bronzul la proba pentru echipe de la Olimpiada