Legenda spune că lacul s-a format într-o fostă mină romană de sare, de acum două milenii.
Una dintre cele mai frumoase zone din România are şansa să fie salvată de la distrugere cu ajutorul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Este vorba de seria de arii protejate din Bazinul Fizeşului, unul dintre afluenţii Someşului Mic. Proiectul are valoarea de 500.000 de euro şi a fost scris de Asociaţia Ecotransilvania, în parteneriat cu Asociaţia Ecochoice. Banii vor fi folosiţi pentru elaborarea unor planuri de administrare a zonelor protejate, dar şi pentru a iniţia măsuri concrete pentru a proteja aceste habitate.
„În Bazinul Fizeşului se află rezervaţiile Stufărişurile de la Sic, Lacul Ştiucilor şi Pădurea Ciuaşului, pe o suprafaţă de 4.468 de hectare. De curând, ariile au fost incluse în reţeaua ecologică Natura 2000. Bazinul adăposteşte mai bine de o cincime din flora României, cu peste 600 de specii de plante. Totodată, în zonă cuibăresc 28 la sută din speciile de păsări ale Europei, dar şi numeroase alte specii de mamifere, amfibieni şi nevertebrate", a spus Luminiţa Holban, managerul proiectului.
Un paradis ameninţat
Elementul central al ecosistemului este Lacul Ştiucilor de la Săcălaia. Este vorba de un lac interesant, care, potroivit geologilor, s-a format prin umplerea cu apă a unei foste mine de suprafaţă, de pe vremea Imperiului Roman, din care localnicii extrăgeau sarea. Se pare că mina romană a fost invadată de apa unor izvoare, iar apoi a urmat o alunecare de teren care a format un baraj natural. S-a strâns şi mai multă apă, iar astfel, de două milenii, s-a format Lacul Ştiucilor, care are un grad mai ridicat de salinitate decât heleşteiele din centrul Transilvaniei. Acest lac este cel mai adânc din Transilvania şi are o adâncime de circa 10 metri.
De asemenea, este singurul din Transilvania unde se formează plaur, ad