Se apropie sărbătorile de iarnă. Oslo se pregăteşte să le întâmpine cu fast. În pieţele oraşului se organizează concerte ale unor formaţii vestite, vitrinele magazinelor se împodobesc cu ghirlande de becuri multicolore, se cumpără cadouri pentru cei dragi. şi totuşi...
______________________
şi totuşi, nu toată lumea se bucură. E un ger cumplit. Pe străzile capitalei norvegiene mişună cerşetori, drogaţi, prostituate. Acestor năpăstuiţi ai soartei membrii Armatei Salvării le oferă adăpost, mâncare caldă, haine călduroase, asistenţă medicală. Totodată, caută cu delicateţe să le arate o altă cale pe care să o urmeze. Dar cei mai mulţi dintre cei asistaţi refuză să renunţe la traiul lor obişnuit, preferând promiscuitatea şi vieţuirea în lumi imaginare cu ajutorul halucinogenelor.
Asociaţia Armata Salvării este organizată pe principii militare. În fruntea ei se află un comandant având ca subordonaţi ofiţeri şi soldaţi, absolvenţi ai unei şcoli speciale. Fiecare îşi cunoaşte misiunea de a face cât mai mult bine aproapelui. E nu numai o datorie, ci şi un har.
Pentru a-şi îndeplini scopurile, organizaţia are nevoie de bani pe care îi procură fie din subvenţiile guvernului, fie din donaţiile particularilor sau din chirii – în timp, numai în Norvegia ea a ajuns să deţină peste 250 de terenuri şi 300 de clădiri. O avere care trebuie gestionată cu chibzuinţă şi pe care o râvnesc mulţi potentaţi veroşi.
În "Mântuitorul”, Jo Nesbo foloseşte o modalitate deseori întâlnită în thrillere – înainte de a dezvolta subiectul propriu-zis, naratorul ne cufundă într-o altă poveste, fără o legătură prea strânsă cu paginile care urmează.
În această carte, istoria din preambul o reprezintă relatarea despre moartea unui drogat, descoperit într-un container. În aparenţă, e vorba despre o sinucidere. De fapt, propriul său părinte l-a omor