… marturisesc, nu inteleg : chiar s-au terminat toate locurile de furat din bugetul de stat sau e o chestiune de principiu ? Nu mai sunt gunoaie de strans, licitatii de cumparat, lemn de furat, autostrazi, gradinite, sali de sport, borduri – toate numai bune de a mai pradui banii de la buget ? Nu-mi vine-a crede. Ramane, asadar, in picioare, doar varianta a doua : e o problema principiala. O data ce accepti ca un domeniu – fie el si cel al Educatiei si Cercetarii – e exceptat de la regula, precedentul a fost creat. Unde-ajungem daca incepem s-alunecam pe panta asta ? Odata ce ai intredeschis poarta corectitudinii, poate navali pe usa toata lumea, cu pretentii : ca de ce la Educatie se poate si la noi nu ? Va dati seama ce haos s-ar crea ?
Puteti insa rasufla usurati : Doamna Ministru Antonescu are grija de problema asta. Nu scapa ea, Educatia, asa, cu una cu doua, ca n-o avea pretentii de primadona doar pentru ca ea se reazama o societate intreaga. Cu furturile intelectuale s-a rezolvat. Doamna, la brat cu premierul plagiator, i-a felicitat pe tinerii olimpici, aratandu-le ca se poate si altfel, fara sa se deschida nici cerurile, nici sa despice pamanturile. In alte parti da, dar nu in Romania.
In Romania, si cerurile si pamanturile sunt mai constipate. Nu se dechid ele pentru un plagiat. Noi suntem romani : avem sfincterul tare. Nu ne vorba aia pe noi pentru atata lucru.
Mai ramanea problema plagiatului pe bani multi – adica plagierea granturilor de sute de mii de dolari, tot de la buget (care buget, in cazul in care v-ati lasat furati de retorica, sunt banii Dvs. din taxe). (Poate va mai amintiti cazul prezentat de Adevarul, Intergu.org si revista Nature.) Ei bine, s-a rezolvat si asta. Doamna Antonescu a decis sa atace problema la radacina : Plagiatul a fost dovedit de catre un evaluator extern ? Foarte bine ! Desfiintam legea care impune