Candidatul USL pentru funcţia de senator în Colegiul nr. 3 Fălticeni, Ovidiu Donţu, a anunţat că recenta descoperire arheologică din comuna Baia va face parte din proiectul iniţiat de el, „Nordul Voievodal”. „Când eram gata să afirmăm că ştim totul despre istoria judeţului Suceava, iată că o descoperire arheologică recentă ajută la rescrierea istoriei României, în spaţiul de nord”, a spus Donţu, în cadrul vizitei sale la şantierul arheologic din Baia.
Prezent pe şantierul arheologic de la Baia, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că în această comună a fost descoperită, în întregime, o locuinţă de acum 6.000 de ani, ce conţine unelte din piatră şi diferite vase întregibile. Tot la Baia a fost descoperită şi o parte dintr-o altă locuinţă care urmează să fie dezvelită anul viitor, precum şi mai multe complexe din alte epoci.
Emil Ursu a subliniat că, prin această descoperire, Muzeul Bucovinei din Suceava îşi completează patrimoniul cu piese pe care nu le deţinea până în prezent, şi care sunt rare în România. „Comuna Baia se poate mândri cu o vechime de locuire ce se datează în urmă cu 6.000 de ani”, a spus arheologul Emil Ursu.
Reamintim că Ovidiu Donţu a lansat acum câteva luni proiectul „Nordul Voievodal”. În opinia lui Donţu, zona comunei Baia este un areal extrem de bogat în istorie, cu mărturii de necontestat ale civilizaţiei din Nordul Moldovei. Ovidiu Donţu, iniţiatorul proiectului amintit, intenţionează să includă în circuitul turistic, alături de cele trei biserici voievodale din comuna Baia, şi „lovitura de maestru” a directorului Emil URSU, şi anume locuinţa Precucuteni descoperită de acesta.
Ovidiu Donţu a anunţat că intenţionează să găsească surse sigure de finanţare pentru proiectul „Nordul Voievodal”, care include obiectivele menţionate, precum şi pentru următoarele cercetări ştiinţifice în zona comunei Baia, „atât