Judecătoarea Gabriela Bîrsan - fosta preşedintă a Secţiei de contencios administrativ a Înaltei Curţi - s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au prezentat toate materialele de urmarire penala din dosarul în care este învinuită de trafic de influenţă. Dupa aceasta procedura urmeaza trimiterea in judecata, sustin surse judiciare.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 - mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria, pe atunci sefa Sectiei Contencios la Inalta Curte de Casatie si Justitie, şi Puşoiu Iuliana, judecatoare la aceeasi sectie, au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Claudia Gherbovan Silinescu ( avocata) şi Gabriel Chiriac ( om de afaceti), diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris-Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, sustine DNA. Ele au fost acuzate de trafic de influenta.
Dupa obtinerea unor mandat de la CSM si Inalta Curte, procurorii au facut perchezitii la toti suspectii, inclusiv la domiciliul judecatorei Gabriela Barsan. Ulterior, judecatoarea Barsan a facut uz de dreptul ei la imunitate deoarece sotul ei este judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Un judecator CEDO nu poate fi perchezitionat, retinut, arestat fara avizul special al CEDO , aviz obtinut in acest caz prin ridicarea imunitatii lui Corneliu Barsan. În urma constituirii dosarului impotriva sotiei sale, judecătorul Corneliu Bîrsan nu a mai intrat să judece cauze privind România. @N_