Vezi Au ramas mai putin de doua luni pana in momentul in care retetele electronice pentru eliberarea medicamentelor vor inlocui complet prescriptiile scrise cu mana de medici iar sistemul online lansat de Ministerul Sanatatii pentru gestiunea acestor documente continua sa dea foarte multe erori. Numerosi farmacisti din Maramures se plang ca, adesea, sunt obligati sa isi tina clientii in asteptare, la tejghea, din cauza problemelor care apar la citirea datelor. In plus, exista temerea ca numarul erorilor va creste direct proportional cu cel al retetelor eliberate in sistem electronic.
Farmacistii baimareni care utilizeaza frecvent retetele electronice spun ca serverul e cel care creeaza sincope la eliberarea medicamentelor. Potrivit lor, sunt momente in care descarcarea datelor merge ca la carte, insa sunt si zile cand intarzierile care apar presupun un timp de asteptare de cateva zeci de minute pentru bolnavii veniti sa isi ridice tratamentele. Unii au relatat ca au existat si cazuri in care pur si simplu nu au putut folosi retetele electronice si au fost nevoiti sa isi refuze clientii.
"Sunt probleme, pentru ca de multe ori nu merge serverul central si atunci trebuie sa stai. Am patit cu retete la care se sta cate 20-30 de minute pentru ca nu merge serverul central. Unde mai pui ca pacientul e nerabdator. Poate a asteptat si la medic tot atata! De multe ori suntem blocati si nu mai putem elibera reteta. In mod normal, o reteta electronica se elibereaza in 3, maximum 5 minut e", a declarat Margareta Kosa, sef farmacie.
Dupa data de 1 ianuarie, cand retetele electronice vor fi obligatorii, sunt posibile noi erori in sistemul online, cred unii farmacisti. Probleme sunt asteptate si in mediul rural, unde accesul la un internet de calitate e mai dificil.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) cred in