Vezi
Imagini spectaculoase cu flori de mina gasite in galeriile din Baia Mare au fost incluse intr-un album foto, a carui lansare a avut loc aseara, 15 noiembrie, la Muzeul de Mineralogie. Volumul “Miracolul adancurilor. Flori de mina din zona Baia Mare” este unul de arta, mai putin stiintific, realizatorii sai precizand ca si-au dorit in primul rand sa incante ochiul celor care il vor rasfoi.
Flori de mina din patrimoniul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, multe dintre ele unicat in Europa si chiar in lume, au fost imortalizate de catre fotograful institutiei, Valentin Ganta . Cele aproximativ 110 de instantanee cuprinse in album au fost selectionate din cele peste 10.000 de fotografii cu minerale realizate de artistul plastic.
“Fotografia aceasta nu e o fotografie de strada. Nu e o fotografie de fashion. Nu este o fotografie de vacanta. E o fotografie care cere o anumita stiinta in domeniu si cere o iluminare si o dotare in spectrul fotografic de specialitate. Deci nu se poate face asa ceva la calitatea care se cere in lume la ora actuala fara o investite serioasa care de multe ori poate trecere de 20.000 de euro”, a spus Valentin Ganta.
Albumul este structurat in sase capitole reprezentand minele sau grupurile de mina din zona Baia Mare, iar prezentarea este in trei limbi: romana, engleza si maghiara. Spre desosebire de alte lucrari similare, albumul poate fi privit si ca o lucrare artistica care pune in evidenta partea estetica a florilor de mina.
“Albumul nu este o lucrare stiiintifica. Este o lucrare pentru publicul larg care sa comunice frumusetile adancurilor. Ideea este sa ofere placere cititorului”, a spus Zsolt Pinter, coordonatorul proiectului.
Albumul “Miracolul adancurilor. Flori de mina din zona Baia Mare” va putea fi rasfoit, dupa cum au aratat realizatorii acestuia, chiar in incinta M