Proaspăt înfiinţatul Complex Energetic Hunedoara, devenit funcţional la 1 noiembrie a.c., discută cu reprezentanţii Eximbank şi ai Ministerului Economiei, în privinţa acordării unor garanţii de stat pentru credite de 300 milioane euro necesare.
Potrivit directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Costel Alic, compania are nevoie anul viitor de investiţii de 92 milione euro în modernizarea minelor de cărbune, în timp ce termocentralele din portofoliu Mintia şi Paroşeni au nevoie de investiţii de 300 milioane de euro, cu garanţii de stat. Alic a adăugat că în prezent compania produce 2,1 TWh de electricitate, iar în 2015 vizează generarea unei cantităţi de 5 TWh.
Complexul Energetic Hunedoara este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei - Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) a devenit funcţional de la 1 noiembrie, dată la care au avut loc şi primele şedinţe AGA şi CA, în cadrul cărora s-a aprobat organigrama şi tot ceea ce ţine de funcţionarea societăţii.
Tot de la 1 noiembrie, Costel Alic, directorul Electrocentrale Deva, a fost numit oficial directorul Complexului Energetic Hunedoara, ordinul de numire al acestuia eliberat de minister fiind adus la cunoştinţa AGA şi CA.
Capitalul social total al Complexului Energetic Hunedoara este în cuantum de 203.396.080 lei, arată proiectul de fuziune publicat în Monitorul Oficial. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în calitate de acţionar unic, va deţine 20.339.608 acţiuni, cu o valoare totală nominală de 10 lei/acţiune, reprezentând 100% capitalul social al noii societăţi, formate din Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. În proiectul de fuziune, MECMA arată că restructurarea este necesară, printre altele, pentru e