Foşti deţinuţi ai poliţiei secrete germane STASI ar fi fost forţaţi să lucreze la mobilă, după ce Ikea a dat contracte guvernelor comuniste est-germane. Acuzaţiile au fost lansate, în primăvara acestui an, în cadrul unui documentar realizat de postul naţional suedez de televiziune SVT. În replică, Ikea s-a declarat "şocată" de acuzaţii şi s-a apucat să intervieveze persoane care lucrau pentru companie în perioada respectivă. Retailerul de mobilă va publica, azi, rezultatele anchetei proprii, anunţă BBC.
UPDATE: Ikea a confirmat că a folosit deţinuţi politici la realizarea produselor sale, anunţă BBC, precizând că IKEA "regretă profund" acest lucru.
Raportul elaborat de Ernst&Young, comandat chiar de Ikea, confirmă folosirea deţinuţilor politici est-germani la fabricarea mobilierului produs de grupul suedez. Mai mult, conducerea societăţii din acea perioadă nu era străină de situaţie, ci cunoştea toate aceste lucruri, relatează BBC.
Foşti deţinuţi ai poliţiei secrete germane STASI, care au fost forţaţi să lucreze la mobilă, după ce Ikea a dat contracte guvernelor comuniste est-germane, s-ar putea să ceară, acum, despăgubiri. "Regretăm profund faptul că acest lucru s-a putut întâmpla. Folosirea prizonierilor politici în producție nu a fost niciodată acceptată în cadrul grupului Ikea", a declarat Jeanette Skjelmose, Manager de Sustenabilitate la Ikea.
Compania a mai declarat că, deși a luat măsuri pentru a se asigura că deținuții nu au fost folosiți în producție, "acum este clar că aceste măsuri nu au fost suficient de eficiente".
Skjelmose a adăugat că Ikea are acum unul dintre cele mai riguroase coduri de conduită pentru furnizori și acest lucru, plus inspecţiile şi cooperarea strânsă cu furnizorii externi, elimină riscul de a se mai întampla, din nou, ceva similar.
"Ikea a avut contracte cu întreprinderile RDG p