Italia, Franţa şi Spania sunt în criză de deficit. Singura soluţie este devalorizarea monedei euro cu 20%, scrie publicaţia Il Sole 24 Ore.
Perspectivele pentru moneda şi pentru zona euro rămân incerte. Însă recentele intervenţii făcute la Banca Centrală Europeană, în Germania şi pe pieţele financiare globale, au dus la luarea în considerare a unui scenariu favorabil viitorului monedei unice. BCE a promis că va achiziţiona titluri de stat italiene şi spaniole pentru a menţine dobânzile scăzute, cu condiţia ca aceste ţări să ceară deschiderea unei linii de credit la Mecanismul european de stabilitate şi să întreprindă reforme în privinţa cheltuielilor publice, scrie publicaţia menţionată, preluată de Rador.
Curtea Constituţională germană a aprobat participarea Germaniei la Mecanismul european de stabilitate, iar cancelarul Angela Merkel şi-a dat binecuvântarea planului de cumpărare de titluri de stat al BCE, în ciuda părerii nefavorabile (exprimată public) a Bundesbank-ului. La rândul lor, pieţele internaţionale de obligaţiuni şi-au manifestat aprobarea, reducând astfel dobânzile pentru titlurile de stat pe zece ani ale Italiei şi pentru cele ale Spaniei.
Dobânzile titlurilor de stat italiene erau deja în scădere înainte ca preşedintele BCE, Mario Draghi, să anunţe scutul anti-spread, datorită progreselor substanţiale realizate de executivul Monti, în timp ce noile dispoziţii legislative vor încetini puternic creşterea idemnizaţiilor de securitate socială, iar mărirea taxelor pentru prima casă va permite strângerea unor venituri importante fără efecte negative. Din nefericire, având în vedere că anul viitor Italia se va afla tot în recesiune, întreg deficitul bugetar real va fi de1,8% din PIB, cu o agravare a debitului public.
Când bursele vor vedea acest scenariu, vor micşora ulterior dobânzile pentru datoria publică italiană. Se preconizează