Este perioada dificilă a acestei luni, Noiembrie, când avertizările celor de la INMH nu contenesc strecurând în sufletele multor driveri sentimentul temerii de ceea ce ar putea întâlni în perdeaua de ceaţă odată plecaţi la drum!
Iată, bunăoară, Marţi, 13 Noiembrie, Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat o avertizare de ceaţă valabilă până la ora 12.00 în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Bucureşti, inclusiv pe autostrăzile A1, A2 şi A3, precum şi în sudul judeţelor Dâmboviţa şi Prahova.
Aceeaşi avertizare este valabilă, până la ora 10.00, în judeţele Dolj şi Olt, iar până la ora 11.00 în sudul judeţului Mehedinţi, inclusiv în municipiul Drobeta-Turnu Severin. Atenţie în judeţele menţionate, ceaţa reduce vizibilitatea local sub 200 de metri şi, izolat sub 50 de metri. În aceeaşi ordine de idei, Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat că traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă, pe mai multe drumuri din ţară, cele mai afectate fiind judeţele Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Teleorman.
De ce este periculoasă pentru trafic, ceaţa în general şi cea lăptoasă, densă, lipicioasă în mod special? Primul element vital pentru un trafic sigur se numeşte vizibilitatea şi această condiţie este primordială pentru a finaliza cu bine orice deplasare. Vezi bine şi eşti văzut, iată elementul de bază al unui trafic civilizat, derulat în limitele siguranţei oferite, la un moment dat, de condiţiile de trafic şi cele meteorologice. Sintagma de bază a ceea ce numim “conduita preventivă” este rostită deseori de experţii în materie “Să vezi şi să fii văzut, condiţie esenţială a prevenirii oricăror incidente în trafic”!
Se prezumă că orice om cu scaun la cap, respectul pentru viaţa lui şi a celor din jur, adept al unui stil de şofat care exclude excesul, indiferent de forma