Numarul membrilor conducerii supreme a Chinei, supranumiti deseori „imparati”, a fost redus de la 9 la 7. Cine sunt ei .
Xi Jinping a preluat joi conducerea Partidului comunist chinez (PCC) si al armatei. In cadrul primei reuniuni a Comitetului central, ales de Congresul al 18-lea, incheiat ieri, el a fost ales in functia de secretar general al PCC si presedinte al puternicei Comisii militare centrale (CMC), care supervizeaza fortele armate.
E adevarat, aceasta a doua misiune nu a primit-o inca. Pentru a-si pastra o parghie de influenta, Hu Jintao poate ramane in fruntea fortelor militare inca doi ani, asa cum a procedat, de altfel, predecesorul sau, Jiang Zemin. Cine sunt insa ceilalti sase membri care, alaturi de Xi Jinping, vor raspunde de soarta Chinei in urmatoarul deceniu.
Li Keqiang (57 de ani). Este numarul doi al regimului si va avea disicila responsabilitate de a pilota a doua economie a lumii cand va deveni premier, in martie anul viitor. In tinerete, el a cunoscut o perioada de efervescenta liberala, participand inclusiv la miscarea „Zidul democratiei” din 1978. A fost momentul cand Keqiang a ales cariera politica, aderand si parcurgand toate treptele ierarhice ale Komsomolului chinez, sub privirile atente ale lui Hu Jintao. La Congresul al 17-lea, el a fost numit in Comitetul permanent si a ocupat pana in prezent functia de vicepremier. Este unul dintre putinii lideri care vorbeste fluent limba engleza. Este privit ca un reformator prudent si masurat.
Zhang Dejiang (65 de ani). Este cel care l-a inlocuit pe Bo Xilai la Chogqing. A fost sansa lui politica, desi, la acea data, era vicepremier, insarcinat cu dosarul economiei. Nici spectaculoasa prabusire a ministrului cailor ferate, demis dupa gravul accident al unui tren de mare viteza si acuzat de negli