O expoziţie inedită este itinerată în luna noiembrie în mai multe oraşe ale ţării, printre care şi Aradul. Intitulată „Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare” expoziţia – atelier poate fi vizitată la Sala Clio şi la Secţia de Artă a Complexului Muzeal Arad până sâmbătă, 17 noiembrie. Ideea acestei expoziţii are la bază faptul că motivele pe cale de dispariție din broderia tradiționala românească pot fi redate acum cu ajutorul mașinilor de brodat computerizate.
Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, realizat de Mește-șugari Români cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Național și are ca scop descoperirea și popularizarea patrimoniului imaterial românesc autentic pe cale de dispariție. Expozițiile atelier de pe parcursul lunii noiembrie vor evidenția în primul rând motivele grafice specifice broderiei tradiționale românești, influențe, sti-luri de cusături, tipuri de țesături și suporturi specifice fiecărei regiuni a țării.
Broderia – pe cale de dispariţie
Expozițiile – atelier cu tema „Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare” sunt organizate în contextul în care broderia, ca preocupare în timpul liber, este pe cale de dispariție. Marea masă a persoanelor din orașe sau sate nu mai au timpul necesar pentru a se dedica acestor tipuri de activități. Din această cauză motivele grafice tradiționale românești sunt pe cale de dispariţie. Portalul www.mestesugariromâni.ro prin organizarea celor trei expoziții atelier, își dorește să contribuie la evidențierea spiritului autentic românesc din arta și design-ul textil.
„Ne dorim promovarea românității scoțând la lumină prin metode standard: fotografiere, redare cu tehnici de actualitate (utilaje industriale, programe software software) a ceea ce artizanii români au creat în trecut. Atunc