După o privatizare de tip PAS mai mult sau mai puțin reușită, fabrica de armament de la Mizil a ajuns în portofoliul tânărului om de afaceri Iustin Paraschiv. Planurile sale implică tot producție, însă nu de armament.
Se spune - deși nu i-a fost atestată paternitatea - că primele tancuri românești au fost fabricate la MFA (Mechanical Factory for Armament) Mizil, unitate specializată în repararea blindatelor. Înainte de ’90, fabrica era cel mai important producător român de mașini de luptă pe șenile, iar după Revoluție a devenit partener al Armatei Române pentru produse militare moderne.
CUM ARATĂ CEA MAI LUNGĂ ”AUTOSTRADĂ SUSPENDATĂ” DIN România
MFA Mizil rămâne însă și prima fabrică din industria de armament autohtonă privatizată prin Programul pentru Acționarii Salariați (PAS). Iar din acel moment până la cel al unui acționar privat nu a fost nevoie decât de un singur pas. Făcut însă în nouă ani. Fără surle și trâmbițe, în prima parte a acestui an, fabrica de la Mizil a fost achiziționată de către tânărul om de afaceri Iustin Paraschiv (31 de ani) - proprietarul grupului de firme Carmistin - care a preluat peste 90% din părțile sociale ale societății (70% dintre acțiuni erau deținute de câțiva acționari mari, iar restul de numeroși minoritari), valoarea tranzacției nefiind divulgată. Omul de afaceri nu este interesat în mod expres să-și întregească participația la această fabrică, dar dacă mulții acționari minoritari vor vrea să vândă, Iustin Paraschiv le va cumpăra participațiile. Planurile sale de viitor sunt altele.
Transformare la Mizil
Cum a făcut pasul de la zootehnie - activitatea de bază a grupului de firme pe care-l conduce alături de sora sa - la armament? „Era o facilitate importantă de producție, cu oameni extrem de calificați, dar care era pe pierderi de o perioadă bună de timp. Pe de altă parte, grup