Emil Brumaru
Opere III
Cerşetorul de cafea
Editura Polirom
Prefaţă de Livius Ciocârlie. Volumul cuprinde scrisorile către Lucian Raicu, Leonid Dimov, Şerban Foarţă, Radu Petrescu, Alex. Ştefănescu, Ilie Constantin, Florin Mugur. În corespondenţă, precizează prefaţatorul, "Brumaru dovedeşte că poate să scrie liteartură nu neapărat despre urâţenie, dar despre lumea lui, cu toate feţele ei. Nici urâţenia nu lipseşte... Emil Brumaru se întreabă dacă avem corespondenţe memorabile în literatura română. Avem câteva. Şi este sigur că la şirul lor se adaugă acum, încântător, tulburător, acest volum."
Camilla Grebe & Asa Traff
Ar fi putut fi paradisul
Editura Trei
Traducere de Doru Mareş. Camilla Grebe este antreprenor şi a lucrat ca director executiv în presă. Sora ei, Asa Traff, este psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală. În mare măsură aşa se şi explică lucrul împreună la acest roman care are drept eroină o psihoterapeută în vârstă de 34 de ani, căreia îi este frică de întuneric. Siri Bergman se trezeşte aruncată în miezul unei anchete în care toţi din jur sunt suspectaţi de crimă. Fireşte, la capătul anchetei se descoperă un secret cumplit, de multă vreme îngropat.
Corina Cristea
Cartea din berjera aurită
Editura Vremea
Cartea - scrie editura - poate fi citit ca un roman de atmosferă, un roman‑cronică a mediului rural transilvan peste care s‑au abătut vijelios şi fără milă Lemuria "noii orânduiri" roşii, vremuri care au tulburat societatea ca întreg dar şi pe fiecare individ în parte, întrucât impresia de întoarcere a lucrurilor cu susul în jos e resimţită la toate nivelele. Într‑unul din satele din zona Făgăraşului, există un castel, în care descendenţii înnobilatului cavaler Puşcariu îşi duc dramatica existenţă în încercarea de a supravieţui în toată această lume anapoda. Drama inte