Voi evoca, pe scurt, povestea unor români care ne fac cinste.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, numele lor sunt total necunoscute. Ştim cu toţii cine sunt fraţii Cămătaru, Simona Senzual, Nicolae Guţă. Nu ştim însă absolut nimic despre marii inventatori sau cercetători ai României de azi, nişte bieţi anonimi, pe care adesea îi luăm în râs, socotindu-i nişte indivizi ciudaţi, ori chiar de-a dreptul nebuni.
Ilarion Vâlcu, supranumit şi Henri Coandă de Ciurea sau Edison de România, nu e decât un simplu ţăran cu doar şapte clase. Are însă în palmares un număr de 50 de invenţii, 13 brevete şi zeci de medalii şi diplome obţinute la diferite concursuri. În anul 1968, a inventat aşa-numitul submarin zburător, un aparat uriaş care putea înota precum un peşte şi, odată ajuns la suprafaţa apei, se putea înălţa în zbor precum o pasăre. Fotografia acestei machete a ajuns la Paris, în mâinile uriaşului Henri Coandă, care a vrut numaidecât să-l cunoască pe ciudatul ţăran din comuna Ciurea, judeţul Iaşi. În prima sa călătorie în România, i-a vizitat satul şi i-a bătut la poartă. Bietul om însă, neştiind că avea să se întâmple o aşa mare minune, plecase pentru câteva zile cu albinele după flori de salcâm, ratând o şansă care putea să-i schimbe destinul. Şi totuşi, vizita asta i-a dat mult curaj. În anii următori, a reuşit să scornească cele mai năstruşnice lucruri: bolovanul de aur, un dispozitiv de îmbunătăţire cu 25 la sută a randamentelor calorice din Centralele Electrice de Termoficare, un aparat performant de spart gheaţa de pe trotuare, o platformă mobilă, tip ascensor, pentru şantierele de construcţii, şi chiar o alifie pentru tratarea cataractei, brevetată şi pusă apoi în vânzare.
Constantin Antohi este preşedintele Societăţii Inventatorilor din România. Are în palmares peste 70 de invenţii, 60 de medalii de aur şi 125 de premii speciale. Im