Scandalul care l-a costat funcția pe şeful CIA David Petraeus nu a reprezentat niciodată o „ameninţare pentru securitatea naţională" şi nu a meritat să fie raportat preşedintelui Obama sau liderilor Congresului, a declarat joi secretarul american al justiţiei, Eric Holden, citat de AFP.
Referitor la această afacere de legături extraconjugale ce afectează imaginea ierarhiei militare, Eric Holder a subliniat că ancheta a fost efectuată ca orice „anchetă penală", în „mod imparţial", notează Agerpres.
„Urmăm procedurile, nu raportăm faptele privind anchetele în curs în afara Departamentului Justiţiei, în afara FBI", a declarat el, la finalul unei conferinţe de presă pe o altă temă, desfăşurată la New Orleans.
„Dacă ajungeam la concluzia că există vreo ameninţare pentru securitatea naţională, bineînţeles că i-am fi informat pe preşedinte şi pe responsabilii Congresului", a adăugat el. „Însă cu cât avansam cu ancheta, cu cât analizam faptele (...), am fost convinşi că nu există nicio ameninţare pentru securitatea naţională ca să merite să trimitem informări la Casa Albă sau în Congres", a mai afirmat demnitarul american.
David Petraeus, general în retragere, a demisionat vineri din fruntea agenţiei americane de informaţii CIA după ce a recunoscut o legătură extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell.
Scandalul a căpătat amploare odată cu implicarea generalului John Allen, comandantul forţelor coaliţiei internaţionale în Afganistan.
Numirea celui din urmă în funcţia de comandant suprem al NATO a fost suspendată de preşedintele Obama după deschiderea unei anchete cu privire la corespondenţa electronică dintre liderul militar şi o femeie, prietenă a familiei Petraeus. E-mailuri considerate „deplasate" şi la limita flirtului, potrivit unor responsabili cu rang înalt din cadrul Pentagonului.
Conform unei surse apropiate anchete