Noul președinte al Chinei pentru următorii zece ani preia și frâiele armatei. El are de administrat o țară cu o economie în scădere și o populație cu așteptări ridicate.
Xi Jinping și Li Keqiang, eșalonul întâi al partidului Comunist Chinez
Sursa: FOTO: REUTERS
Cea mai populată ţară din lume şi a doua economie mondială are, începând de ieri, o nouă conducere. Una la fel de conservatoare precum precedenta administraţie de la Beijing, susţin analiştii, deşi mulţi se grăbiseră să vadă în „prinţii roşii”, aşa cum sunt denumiţi noii lideri chinezi, o pleiadă mânată de ambiţii reformiste. Viitorul preşedinte chinez este Xi Jinping, un nume vehiculat de ceva vreme, cel care îi va succeda din martie actualului lider Hu Jintao. Primul preşedinte chinez născut după instalarea regimului Mao în 1949, Xi Jinping este mai tânăr decât Hu Jintao cu zece ani, prea puţin pentru a reprezenta o generaţie. Noul lider este însă mai jovial şi mai relaxat în ieşirile sale publice, deşi rămâne un personaj politic enigmatic. El însuşi a adăugat o undă de mister la începutul lui septembrie când a dispărut fără explicaţii timp de circa 12 zile, declanşând un val de speculaţii privind starea sa de sănătate.
Episodul MISTERIOS prin care a trecut noul LIDER al CHINEI - Internaţional
Şef politic şi militar
Noul preşedinte va fi secondat de Li Keqiang, cel care va prelua şefia guvernului chinez şi va avea dificila sarcină de a cârmui a doua economie a lumii. Alături de cei doi, alţi cinci politicieni vor forma biroul politic permament, structura centrală de conducere a partidului şi a ţării. Numărul lor a fost redus de la nouă la şapte, probabil pentru a eficientiza procesul decizional. AVEREA COLOSALA a premierul Chinei. VEZI câți bani are un om cu origini modeste
Xi Jinping a preluat şi conducerea comisei militare centrale, un post influent